1/5

This Project consisted in a competition proposal for the Toy Museum and Municipal Library for the town of Torres Vedras in Portugal. The programme integrated both typologies in order to provide a public centre for activities for the population.

The area of intervention is the limit between the historic pedestrian zone of the town, and as many other historic centres of European cities they have a complete disregard for the public green spaces. Hence the concept was to give this constricted urban fabric a green and open garden for leisure and to allow for outdoor communal activity to happen.

This garden is elevated to allow for the Museum Atrium connect the various programme on the base level. From the converging circulation axes that connects the pedestrian part of the city to the rest of the town and the Church Square shape the Museum and Library blocks. These blocks are broken once again to allow for the natural light and ventilation into the project. In order to allow for a versatile and efficient solution for the solar incidence in the buildings the project proposes wooden brises-soleil, which allows for a controlled and indirect light to enter and to adapt to its diverse programme. Besides the Library and the Museum, the third block is the Café/amphitheatre, and it is placed to allow for its functioning to happen independently from the rest of the programme. It was also a premise of the syllabus to maintain the historical Facade which functioned as the entrance of the café which led to a piece of urban art done by the Artist Vhils.

Concept

Facade 1

Facade 2

Facade 3

Context

Section 1

Section 2

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Garage Floor Plan

Renders: Inhomes Design